فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی مظاهری، وحید نجاتی، عباس ذبیح زاده، قیصر ملکی* صفحات 1-11
    جلوه های هیجانی چهره یکی از پیچیده ترین حالت های ذهنی است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه ی بین سبک های دلبستگی و توانایی بازشناسی جلوه های هیجانی چهره بود. در یک مطالعه ی مقطعی 221 نفر (100 زن و 121 مرد) از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و نسخه ی کامپیوتری تجدیدنظر یافته ی جلوه های هیجانی صورت و  پرسشنامه ی سبک های دلبستگی را تکمیل نمودند. یافته ها حاکی از تفاوت افراد با سبک دلبستگی ایمن و ناایمن در بازشناسی حالات هیجانی چهره بود. بدین گونه که افراد با سبک دلبستگی ایمن نسبت به افراد با سبک دلبستگی ناایمن عملکرد مناسب تری داشتند. نتایج تفاوت معناداری بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی نشان نداد. یافته های این مطالعه در قالب تاثیرات درازمدت تجارب نخستین رابطه ی مادر و کودک بر توانایی بازشناسی جلوه های هیجانی چهره مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بازشناسی هیجان، جلوه های هیجانی چهره، نظریه دلبستگی
  • افضل سادات حسینی، فرناز مهدی پور مارالانی* صفحات 13-29
    ساختار کلاس تاثیر زیادی در فرآیند یادگیری دارد. جو آموزشی خلاق به عنوان یکی از متغیرهای اثرگذار بر انگیزش درونی، از مهم ترین عوامل موثر در کیفیت یادگیری است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه جو آموزشی خلاق با راهبردهای یادگیری خود تنظیم، با واسطه گری انگیزه درونی یادگیری است. 300 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تهران به صورت نمونه گیری در دسترس از دانشکده های روانشناسی، علوم اجتماعی و دانشکده اقتصاد برای پاسخ دادن به سوالات پرسشنامه های جو آموزشی خلاق آکوآل، راهبردهای یادگیری خود انگیخته MSLQ و انگیزه یادگیری AMS، انتخاب شدند. نتایج به روش الگویابی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که متغیر برون زای جو آموزشی خلاق، رابطه معناداری با راهبردهای یادگیری خود تنظیم دارد و رابطه بین جو آموزشی خلاق با یادگیری خود تنظیم از طریق انگیزه درونی یادگیری میانجی گری می شود. در مجموع یافته ها نشان می دهد که جو آموزشی خلاق مستقیما و با واسطه گری انگیزه یادگیری بر استفاده از راهبردهای یادگیری خود تنظیم تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: جو آموزشی خلاق، انگیزه درونی یادگیری، راهبردهای یادگیری خود تنظیم، الگویابی معادلات ساختاری
  • حسن علی ویس کرمی*، عزت الله قدم پور، محمدرضا متقی نیا صفحات 31-48

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ثبات درونی و روایی عاملی مقیاس اعتماد کارکنان (OTS) طراحی شده توسط هوی و شان- موران (2003) انجام شد. در این پژوهش، 255 معلم از مدارس ابتدایی شهر بجستان با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ثبات درونی مقیاس اعتماد کارکنان به کمک آلفای کرونباخ و ساختار عاملی آن با تحلیل عاملی به روش عامل مشترک و نیز تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. یافته ها نشان داد آلفای کرونباخ کل مقیاس، 96/0 است و خرده مقیاس ها نیز از آلفای بالایی برخوردار هستند. همچنین تحلیل عاملی به روش عامل مشترک با چرخش پروماکس، سه عامل مشابه با عوامل مطرح شده توسط سازندگان مقیاس در پژوهش اولیه شان را نمایان ساخت که مجموعا 04/71 درصد واریانس داده ها را تبیین می کرد. تحلیل عاملی تاییدی مقیاس نیز نشان دهنده ی برازش خوب ساختار سه عاملی مطرح شده با داده ها بود. نتایج پژوهش حاضر گویای آن است که مقیاس اعتماد کارکنان، ابزاری پایا و معتبر جهت اندازه گیری اعتماد آموزشگاهی معلمان ایرانی است.

    کلیدواژگان: مقیاس اعتماد کارکنان، ثبات درونی، ساختار عاملی
  • فرشته مومنی*، شهریار شهیدی، فرشته موتابی، محمود حیدری صفحات 49-66
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (الگوی بورکوک) و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر متغیرهای میانجی اختلال اضطراب فراگیر بود. این پژوهش به صورت شبه آزمایشی انجام شده و دارای گروه گواه همراه با گمارش تصادفی، پیش آزمون- پس آزمون و پی گیری 4 ماهه بوده است. جامعه پژوهش کلیه زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شهر تهران بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و تخصیص شرکت کنندگان در دو گروه به صورت تصادفی بوده است. در این پژوهش از مقیاس 7 سوالی اختلال اضطراب فراگیر، تنظیم هیجانی، پرسشنامه اجتناب شناختی، حل مسئله، مقیاس آگاهی از توجه ذهن آگاهانه و خودشفقت ورزی استفاده شد. شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری 4 ماهه مقیاس ها را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که درمان شناختی رفتاری در مقایسه با درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری در کاهش اجتناب شناختی، بهبود تنظیم هیجانی و حل مسئله داشته، و این در حالی است که اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش توجه ذهن آگاهانه و خودشفقت ورزی بیشتر بوده است. بنابراین، از نتایج پژوهش فوق استنباط می شود که هر کدام از دو روش، اثربخشی متفاوتی در خصوص متغیرهای میانجی این اختلال دارند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان شناختی رفتاری، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، متغیرهای میانجی
  • محمد مهاجرانی، غلامعلی افروز، علیاکبر ارجمندنیا، سوگند قاسم زاده* صفحات 67-78
    هدف پژوهش حاضر مقایسه رضایت زناشویی والدین بر اساس ویژگی و نوع ناتوانی فرزندان می باشد. با توجه به موضوع و هدف پژوهش حاضر این مطالعه از نوع پس رویدادی است. شرکت کنندگان پژوهش حاضر شامل 125 زوج می باشند که به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب و مورد پژوهش قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش حاضر شامل فرم کوتاه مقیاس رضامندی زوجیت افروز و پرسشنامه مربوط به سوالات جمعیت شناختی می باشد. داده های گردآوری شده در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل واریانس یک راهه و t مستقل)، تجزیه و تحلیل گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که بین والدین دانش آموزان عادی، کم توان ذهنی ، آسیب بینایی و آسیب شنوایی از لحاظ رضایت زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p).گروه والدین دانش آموزان با آسیب شنوایی رضایت زناشویی کمتری نسبت به دیگر گروه ها دارا می باشد. همچنین این پژوهش نشان داد که بین گروه پدرها و مادرها از لحاظ رضایت زناشویی تفاوت معنادار وجود دارد)001/0≥p). با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد رضایت زناشویی والدین با فرزند ناتوان می تواند تحت تاثیر نوع ناتوانی کودک قرار گیرد. از آنجاکه والدین کودک دارای آسیب شنوایی شرایط و نیازهای متفاوت تری نسبت به دیگر والدین تجربه می کنند، از رضایت زناشویی کمتری برخوردار هستند. ازاین رو، پیشنهاد می شود برنامه های مداخله ای موثر و زودهنگام برای سازگاری والدین کودک ناتوان به ویژه والدین فرزند با آسیب شنوایی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، والدین، کم توان ذهنی، آسیب بینایی و آسیب شنوایی
  • عبدالله طاهری نیام*، حسن غرایاق زندی، پیمان هنرمند صفحات 79-94

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش استحکام ذهنی در پیش بینی راهبردهای مقابله ای و اضطراب رقابتی دو و میدانی کاران نخبه بود. روش پژوهش استفاده شده از نوع توصیفی- همبستگی بود. برای این منظور تعداد 182 نفر از دو و میدانی کاران نخبه (میانگین سنی، 65/23 و انحراف معیار، 81/3) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. جهت سنجش اضطراب رقابتی از پرسشنامه اضطراب رقابتی (SCAT) و همچنین از پرسشنامه راهبردهای مقابله ای برای ارزیابی راهبردها و پرسشنامه استحکام ذهنی ورزشی (SMTQ) در ورزشکاران استفاده گردید. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد. نتایج آزمون آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه نشان داد، استحکام ذهنی با اضطراب رقابتی و راهبرد های مقابله ای مبتنی بر هیجان ارتباط منفی معنادار، و با راهبردهای مقابله ای ارتباط مثبت و معناداری دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان دهنده پیش بینی اضطراب رقابتی و راهبردهای مقابله ای توسط استحکام ذهنی بود. نتایج کلی نشان داد ورزشکاران با استحکام ذهنی بالا از اضطراب رقابتی کمتری برخوردارند و همچنین در شرایط رقابتی، بیشتر از راهبردهای مقابله ای مبتنی بر عمل استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: سرسختی ذهنی، راهبردهای مقابله ای، اضطراب صفتی رقابتی
  • راعد پرواز*، سید محمدهادی حکیم، حامد فروگذار، نصرت االله آب پرده صفحات 95-108
    این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر رفتارهای مدنی- سازمانی به مرحله اجرا در آمد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت نفت و گاز زاگرس به تعداد 250 نفر بود. نمونه پژوهش شامل 187 نفر از کارکنان این سازمان بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 7 سوالی تقاضاهای شغلی (در دو خرده مقیاس ابهام و گرانباری نقش و تعارض نقش)، پرسشنامه 9 سوالی رفتارهای مدنی- سازمانی، پرسشنامه 13 سوالی منابع شغلی (شامل 3 خرده مقیاس آموزش و قدردانی، حمایت سرپرست و حمایت فناوری) و پرسشنامه 5 سوالی کنترل شغلی بود. داده ها از طریق آزمون t-test مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که تمام عوامل با رفتارهای مدنی- سازمانی ارتباط معناداری دارند. (01/0p
    کلیدواژگان: تقاضاهای شغلی، رفتارهای مدنی- سازمانی، منابع شغلی، کنترل شغلی، TOPSIS
  • سیامک شاکر سلطان احمدی*، علی شالباف، صمد رهبریبنائیان، ایلناز علی نژاد، حیدر امیرپور صفحات 109-125

    سرقت یکی از جرایم علیه امنیت اموال در قانون مجازات های اسلامی (مصوب 1392) است که برای آن مجازات های مختلف و متناسب با نوع دزدی اعم از حد و تعزیر تعیین شده است. از منظر دانش جرم شناسی ریشه و یکی از علل پیدایش، تکوین، پیشرفت و وقوع بزه سرقت را باید در تاثیرگذاری جنبه های روانی و اجتماعی جستجو کرد. از این رو، هدف این تحقیق بررسی پدیده هایی است که به عنوان وسیله یا به واسطه در تحلیل‏های پژوهشی و شناخت آسیب های اجتماعی و روانی در بروز سرقت به کار می آید. اختلال شخصیت ضداجتماعی، تاثیر عنصر موقعیت جغرافیایی (زمان و مکان) در تبدیل انگیزش روانی مانند گرایش به موفقیت و برتری و علاقه به کسب قدرت و شهرت، عدم کارآمدی و اثربخشی و یا ضمانت اجرایی قوانین، قرار گرفتن در شرایط ناعادلانه و احساس تبعیض، بی اعتنایی به مسئولیت های شرعی، ضعف در مدیریت هوش هیجانی و کنترل رفتارهای هیجانی، ترس از کنترل اجتماعی، جنون دزدی به عنوان یکی از انواع اختلالات شخصیت، داشتن الگوی نافذ بی اعتنایی و تجاوز به حقوق دیگران و کسب روزی حرام از عوامل موثر روانی بر بروز رفتار مجرمانه سرقت است. هر چند که عوامل اجتماعی از قبیل عدم برخورداری از حمایت خانوادگی، توزیع ناعادلانه خدمات و تامین اجتماعی، سوء مدیریت و فقدان نظام جامع مدیریتی، عدم ارائه امکانات و خدمات آموزشی و تربیتی، گسترش شهرها، افزایش بیکاری، فقر اقتصادی و فرهنگی، کاهش ارزش گذاری در سلامت اجتماعی کودکان، مصرف مواد مخدر و الکل و نیز احساس سهولت ارتکاب جرم سرقت در اثر نمایش بیش از حد این جرم از طریق شبکه های دیداری و شنیداری از جمله موارد اجتماعی است که در بروز جرم سرقت نقش کلیدی دارد. این تحقیق با مطالعه توصیفی- تحلیلی و با رهیافت میان رشته ای (روانشناختی و جامعه شناختی) و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای به بررسی تاثیر جنبه های روانی و اجتماعی در بروز جرم سرقت می پردازد.

    کلیدواژگان: جنبه های روانی، جنبه های اجتماعی، مبانی روانشناختی، سرقت، جرم شناسی
  • زهرا نقش*، زهرا رمضانی خمسی صفحات 127-141
    هدفمطالعه حاضر بررسی رابطه  ادراک از محیطیادگیری کلاس و هیجان تحصیلی با پیشرفت ریاضی در دو سطح دانش آموز و کلاس است. این رابطه در میان 600 دانش آموز پایه ششماز 20 کلاس بررسی شد. دانش آموزان به پرسشنامه های ادراک از ساختار کلاس فرانزل،پکران و گوتز (2007) و هیجان پیشرفت پکران، گوتز و فرانزل (2005) پاسخ دادند.نتایج تحلیل چند سطحی نشان دهنده رابطه منفی و معنادار هیجان تحصیلی اضطراب، ورابطه مثبت و معنادار لذت با عملکرد ریاضی در سطح دانش آموز و همچنین رابطهمعنادار ابعاد ادراک از محیط یادگیری کلاس یعنی کیفیت آموزش ریاضیات، اعتماد بههمسالان، تنبیه معلم و رقابت با عملکرد ریاضی در سطح مدرسه است. در مدل کامل 29 درصدو 71 درصد از واریانس عملکرد ریاضی به ترتیب بر اساس متغیرهای سطح اول و دوم پژوهشتبیین شده است. نتایج همچنین نشان داد که مدل دو سطحی بر خلاف مدل معمولی و یکسطحی، دانش بیشتری در ارتباط با رابطه بین متغیرها ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ادراک از محیط یادگیری کلاس، هیجان تحصیلی، عملکرد ریاضی، مدل یابی چند سطحی
  • کریم سواری*، فاطمه فرزادی صفحات 143-155
    یادگیری مادام العمر، یادگیری متمرکزی است که در سراسر طول عمر یک فرد اتفاق می افتد و به صورت جستجوی دانش، داوطلبانه و خودانگیخته اتفاق می افتد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ساده و چندگانه باورهای خودکارآمدی و انگیزش درونی با تمایل به یادگیری مادام العمر بود. جامعه آماری، دانشجویان رشته روان شناسی دانشگاه پیام نور اهواز بودند که 186 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های پژوهش، به وسیله پرسشنامه های باورهای خودکارآمدی نظامی، شوآرتزر و جروسلم (1996)، انگیزش درونی آمابیل (1996) و تمایل به یادگیری مادام العمر دیندار و بایراکسی (2015) به دست آمده، و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج نشان داد که باورهای خودکارآمدی و انگیزش درونی، پیش بین متغیر تمایل به یادگیری مادام العمر هستند و مقدار 55/0 از کل واریانس متغیر ملاک را تبیین می کنند. همچنین متغیر باورهای خودکارآمدی بیشترین توان پیش بینی کنندگی تمایل به یادگیری مادام العمر را دارا بود (50/0 = b). در نتیجه باید گفت یادگیری مادام العمر، امروزه مساله مهمی در اکثر کشورهاست که زمینه های بروز آن باید در افراد ایجاد شود.
    کلیدواژگان: تمایل به یادگیری مادام العمر، باورهای خودکارآمدی، انگیزش درونی
  • ابراهیم احمدی* صفحات 157-168
    هدف پژوهش حاضر مقایسه خودبرتربینی اخلاقی از نظر انجام دادن کارهای خوب با خودبرتر بینی اخلاقی از نظر انجام ندادن کارهای بد بود. خودبرتربینی اخلاقی دو شکل دارد: 1- باور به این که «من بیشتر از دیگران کارهای خوب انجام می دهم»،، 2- باور به این که «من کمتر از دیگران کارهای بد انجام می دهم»، و شدت خود برتربینی اخلاقی در این دو حوزه می تواند متفاوت باشد. طرح پژوهش حاضر آزمایشی و درون-آزمودنی و جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بویین زهرا در سال تحصیلی 96-95 (پنج هزار نفر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی، 73 نفر از آنها گزینش شدند. ابزار پژوهش یک مقیاس محقق ساخته بود که در آن از آزمودنی ها خواسته می شد که مشخص کنند آنها بیشتر احتمال دارد هفت کار اخلاقی و هفت کار غیراخلاقی را انجام دهند یا دیگران. آزمون t تک نمونه ای نشان داد که وقتی آزمودنی ها با رفتارهای غیراخلاقی روبرو می شوند، اعلام می کنند که آنها کمتر از دیگران احتمال دارد که آن رفتارها را انجام دهند (خودبرتربین هستند)، اما وقتی با رفتارهای اخلاقی روبرو می شوند اعلام نمی کنند که آنها بیشتر از دیگران احتمال دارد که آن رفتار را انجام دهند (خودبرتربین نیستند).
    کلیدواژگان: خودسنجی، عزت نفس، خودبرتربینی اخلاقی، شناخت اجتماعی، روان شناسی اخلاق
  • کیوان صالحی*، راضیه شفائی صفحات 169-191
    پنج سال اول تجربه مدرسه، نقش بسزایی در رشد سائقه پیشرفت و موفقیت، خودپنداری، سلامت روانی و عملکرد مناسب کودکان دارد. اولین گام در راستای بهبود یادگیری، شناسایی مشکلات حاکم بر آن است. این پژوهش با هدف تحلیل ادراک و تجربه زیسته آموزگاران ابتدایی برای بازنمایی مشکلات یادگیری دانش آموزان دوره ابتدایی انجام شده است. نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی بوده و پس از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 12 معلم، اشباع نظری داده ها بدست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از راهبردی هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفته و با ارجاع یافته ها به شرکت کنندگان، اعتباربابی یافته ها حاصل شد. تحلیل عمیق داده ها به استخراج دو مضمون اصلی از مسائل و مشکلات یادگیری دانش آموزان ابتدایی شامل مسائل مربوط به معلمان و مسائل مرتبط با برنامه ارزشیابی توصیفی و 11 زیرمضمون، منجر گردید. نتایج نشانگر وجود مشکلات عمیق و گسترده در عرصه یادگیری دانش آموزان ابتدایی است، به گونه ای که این آسیب های محتمل و موجود، می تواند سلامت و بالندگی نظام آموزش ابتدایی را با چالش های جدی همراه سازد.
    کلیدواژگان: مشکلات یادگیری، مدارس ابتدایی، پدیدارشناسی، تجربه زیسته معلمان
|
  • Mohammad Ali Mazaheri, Vahid Nejati, Abbas Zabihzadeh, Gheysar Maleki * Pages 1-11
    Facial expressions of emotion are one of the most complex mental states. The aim of this study was to examine the link between attachment styles and ability to recognize facial expressions of emotion. In a cross-sectional study, 221 people (100 women and 121 men) from Shahid Beheshti students were selected using convenience sampling method and completed the revised computerized version of the facial emotional expressions test and Attachment Style Questionnaire. Results indicated difference between individuals with secure and insecure attachment styles in recognizing facial expressions of emotion. So that individuals with secure attachment styles had better performance than individuals with insecure attachment. There were no significant differences between individuals with avoidance and anxiety attachment styles. Results are discussed in terms of the long-term influence of early experiences of mother and child relationship on the ability to recognize facial emotional expressions.
    Keywords: Emotion Recognition, Facial Expressions of Emotion, Attachment Theory
  • Afzal Sadat Hosseini, Farnaz Mehdipour Maralani * Pages 13-29
    Classroom structure has plenty of influence on learning process. Creative education environment is one of the most important influential factors in learning quality as one of the effective variables on the intrinsic motivation. In this study, the relationship between creative education environment and self-regulated learning strategies and mediation of intrinsic learning motivation was studied. 300 female students of the university of Tehran, from faculties of psychology, social science and economy, were selected based on convenience sampling method to respond to the questionnaires of actual creative education atmosphere, spontaneous learning strategies MSLQ and intrinsic motivation AMS. The results were analyzed using structural equations modeling. The obtained results showed that creative education atmosphere has significant correlation with the self-regulated learning strategies and the relationship between creative education atmosphere and self-regulated learning is mediated through intrinsic learning motivation. So, according to the importance of self-regulation and intrinsic motivation in the academic achievement, it is suggested that conditions be created for students to enhance the intrinsic motivation, use of self-regulation strategies increases. Consequently, results indicate that the creative education atmosphere influences the use of self-regulated learning strategies directlyand through mediation of learning motivation
    Keywords: Creative education atmosphere, Intrinsic motivation to learn, Self-regulated learning strategies, Structural Equation Modeling
  • Hasan Ali Vaiskarami *, Ezzatollah Ghadampour, Mohammad Reza Mottaghinia Pages 31-48

    The current study was carried out to investigate internal consistency and factor validity of Omnibus Trust Scale (OTS)developed by Hoy & Tschannen-moran (2003). In this study, 255 teachers from elementary schools of Bajestan were selected through multistage sampling method. Internal consistency of Omnibus Trust scale investigated by Cronbach’s alpha method and factor structure's scale were verified with principal axis factor analysis and confirmatory factor analysis too. Results indicated that Cronbach’s alpha for scale is 0/96 and all of subscales have high degree of alpha too. Also factor analysis with principal axis and promax rotation indicated three components similar to what mentioned by designers in original study that these factors overall explained 71/04 percent of the variance in data. Confirmatory factor analysis of scale indicates that three extracted components structure have good fit to data, too. Findings of this study emphasize that Omnibus Trust Scaleis a reliable and valid instrument to assess faculty trust of Iranian teachers.

    Keywords: Omnibus Trust Scale, internal consistency, Factor Structure
  • Fereshte Momeni *, Shahriar Shahidi, Fereshte Mootabi, Mahmoud Heidari Pages 49-66
    The aim of the present study was to compare the effectiveness of Cognitive-Behavior (CBT) therapy (Borkovec model) and mindfulness based cognitive therapy (MBCT) in mediator variables of generalized anxiety disorder. A Semi experimental design using pre and post-test and a four months follow up was conducted. The statistical population comprised of women with generalized anxiety disorder in Tehran. Participants’ selection was based on availability and they were randomly assigned into two groups. In this research, the following measurement tools were used: Generalized Anxiety Disorder Scale (GAD-7), Cognitive Avoidance Scale (CAQ), Problem Solving Inventory (PSI), Dysregulation of Emotion Scale (DERS), Mindfulness Attention Awareness Scale (MAAS) and Self-Compassion Scale (SCS). Participants completed the tools in pre&post test and 4 months follow up. Data were analyzed via repeated measure analysis of variance. Results showed that CBT was effective in reducing cognitive avoidance, improving problem solving and emotion regulation in post-test and follow up compared to MBCT. MBCT was significantly effective in improving mindfulness attention awareness and self-compassion. It is inferred from the results that the effectiveness of the two treatments in mediator variables is different.
    Keywords: Generalized anxiety disorder, Cognitive Behavior Therapy, Mindfulness Based Cognitive Therapy, Mediator variables
  • Mohammad Mohajerani, Gholam Ali Afrooz, Ali Akbar Arjmandniya, Sogand Ghasemzadeh * Pages 67-78
    The purpose of this study is comparison of parents’ marital satisfaction based on the characteristics and type of children’s disability. According to the subject and purpose of the current research, the present study is the type of ex-post factor. The study’s participants were 125 couples who were selected and investigated by a random multi-stage cluster sampling. The study instruments include: Afrooz marital satisfaction Scale (Short form) and demographic questionnaire. The collected data were analyzed in two sections of descriptive statistics and inferential statistics (ANOVA and independent t-test). Results showed that there is significant difference between parent’s marital satisfaction of students with hearing impairment, visuall impairment, mentall retardation and normal students (P<0.01). Group of parents who have students with hearing impairment had less marital satisfaction than other groups. This study also showed that there is a significant difference between groups of fathers and mothers in terms of marital satisfaction (P<0.001). According to the results of the current study it seems that marital satisfaction of parents with disabled children can be affected by type of children’s disability; and parents of children with hearing impairment have less marital satisfaction because they experience different needs and conditions from other parents. Thus we suggest to carry out effective and early intervention programs for parents of disabled children, especially parents of children with hearing impairment.
    Keywords: Marital Satisfaction, parents, mental retardation, Visually impairment, Hearing impairment
  • ABDOLAH TAHERINIYAM *, Hassan Gharayagh Zandi Gharayagh Zandi, Peyman Honarmand Pages 79-94

    The aim of the present study was to investigate the role of mental toughness in prediction of coping strategies and competitive anxiety of elite track and field. the method of current research was descriptive-correlation. 182 male (mean age 23.65 years, SD=3.81) athletes in track and field, voluntary participated in the study. The sport competitive anxiety test (SCAT) was used to assess competitive anxiety, and also a coping strategies questionnaire for assessing strategies and sports mental toughness questionnaire (SMTQ) in athletes. The results were analyzed with SPSS 20. the data analyzed by pearson correlation and multiple regression methods. The results showed, mental toughness has a significant negative correlation with competitive anxiety and emotion orientation strategies and has a positive and significant relationship with task orientation strategies. the results of multiple regression showed competitive anxiety prediction and coping strategies by mental strength. the overall results showed that athletes with high mental toughness had lower competitive anxiety and also, in competitive conditions, used more than task orientation strategies.

    Keywords: Mental Toughness, Coping strategies, Competitive trait anxiety
  • Raed Parvaz *, Seyed Mohammad Hadi Hakim, Hamed Forougozar, Nosratallah Abpardeh Pages 95-108
    This research carried out with the aim of Identifying and ranking of factors having impact on organizational-citizenship behavior. Research statistically population were the employees of a public organization in Bandarabbas in spring and summer 1390 (with 250 persons).Research sample group were the 187 employees of this organization. They were selected with the use of simple random sampling .Research instruments consist of job demands questionnaire with 7 items (in two subscale: role overload and ambiguity and role conflict), organizational citizenship behaviors questionnaire with 9 items, job resources questionnaire with 13 items (in three subscale: training and appreciation, supervision support and technological support. Data resulted from research questionnaire were analyzed through-test. Findings showed that all factors have significant relationship with organizational-citizenship behavior. (p
    Keywords: Job demands, Organizational Citizenship Behavior, Job resources, Job control, TOPSIS
  • Siyamak Shaker Soltan Ahmadi *, Ali Shalbaf, Samad Rahbaribakaeeyan, Eilnaz Alinezhad, Heaydar Amirpour Pages 109-125

    Robbery is one of the crimes against property security in the Islamic Penal Code (approved in 1392), for which various punishments have been made in proportion to the type of theft, including punishment. From the point of view of knowledge of root criminology and one of the causes of the emergence, development, advancement and occurrence of theft, we must look at the impact of psychosocial aspects. Hence, the purpose of this study is to examine the phenomena used as a means or by means of research analyzes and the identification of social and psychological injuries in the occurrence of theft. Antisocial personality disorder, the influence of the element of geographical location (time and place) on the transformation of psychological motivation, such as the tendency to success and the desire to gain strength and reputation, ineffectiveness and effectiveness, or enforcement of laws, being unfair and feeling of discrimination The fear of social control, the madness of stealing as one of a variety of personality disorders, having a penetrating abusive pattern and violating the rights of others and forcing a haram day to be one of the most effective psychological factors in the incidence of criminal theft, although social factors such as lack of Family support, unfair distribution of services and social security, mismanagement and lack of system Comprehensive management, lack of facilities and educational and training services, urban expansion, rising unemployment, economic and cultural poverty, devaluation of children's social health, drug use and alcohol, and the perceived ease of committing theft due to excessive displays. This is a crime through audio and video networks, which play a key role in the crime of robbery. This research is a descriptive-analytical study with a cross-disciplinary (psychological and sociological approach) and librarybased information gathering to study the impact of psychological and social aspects on crime.

    Keywords: Psychological, Social Aspects, Theft, Criminology
  • Zahra Naghsh *, Zahra Ramezani Khamsi Pages 127-141
    The purpose of this study was to investigate the relationship between perception of classroom learning environment and academic emotion with mathematics improvement in two levels of student and classroom. This relationship was analyzed among six hundred students of 6Th grade from 20 classes. Students completed two questionnaires: Perceived learning environment of Frenzel, Pekrun, Goetz (2007) and academic emotional of Pekrun, Goetz, Frenzel (2005). Multilevel analysis found a significant and negative association of educational Anxiety and positive and significant association of enjoyment with mathematics performance at the student level and also significant association of perception dimensions from classroom learning environment including quality of mathematics instruction, peers' esteem, teachers' punishment, competition with mathematics achievements at the the school level. In full model, 29% and 71%, of the variance in mathematics performance explained based on the variables at student level and school level respectively. The results highlighted that the two-level model presents more knowledge on the contrary to the normal and one-level method
  • Karim Sevari *, Fatemeh Farzadi Pages 143-155
    Lifelong learning is a centralized learning that occurs throughout a person's lifetime and occurs in the form of volunteering and spontaneous knowledge searches. The purpose of this study was to investigate the simple and multiple relationship between self-efficacy beliefs and intrinsic motivation with desire to learn lifelong learning. The statistical population of this study was psychological students of Payame Noor University of Ahwaz. 186 subjects were selected by simple random sampling method.The research data were obtained by self-efficacy beliefs questionnaire of Nezami, Schwarzer, & Jerusalem(1996),intrinsic motivationof Amabile (1996), and the desire to life-long learning of Dindar, & Bayrakci (2015), using Pearson correlation coefficient and regression analysis Step by Step analyzed. The results showed that self-efficacy beliefs and intrinsic motivation are predictor of variables that tend to be lifelong learning, and explain the value of 0.55 of the total variance of criterion variables.Also, self-efficacy beliefs had the highest predictive power for lifelong learning (β = 0.50). As a result, life-long learning is nowadays a major issue in most countries where the underlying causes of it should be created in people.
    Keywords: self-efficacy beliefs, intrinsic motivation, desire to lifelong learning
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 157-168
    The aim of this study was to compare the ethical self-superiority in terms of doing good deeds and in terms of not doing bad deeds. moral self-superiority has two forms: (1) the belief that "I do good things more than others", and (2) the belief that "I do bad things less than others", and the intensity of moral self-superiority can be different in these two areas. The research design was experimental and within-subjects and the research population were students of Islamic Azad University of Buin Zahra in 2016-17 academic year (N=5000) among which 73 were selected using random sampling. The research tool was a researcher-made scale in which the subjects were asked to determine whether they or others are more likely to do seven moral and immoral behaviors. One-sample t-test showed that when the subjects are confronted with unethical behaviors, they confirm that they are less likely than others to perform the behaviors (self-superiority), but when they encounter ethical behaviors, they do not announce that they are more likely than others to perform the behaviors (do not have self-superiority).
    Keywords: self-evaluation, self-esteem, moral self-superiority, social cognition, moral psychology
  • Keyvan Salehi *, Razieh Shafaei Pages 169-191
    The first 5 years experience in school has an important role in children’s improvement and success drives, self- concept, mental health and proper performance. The first step to improve learning is identifying learning difficulties. The aim of this study was analyzing the lived experience of primary school teachers to represent the students' learning problems. Sampling has been purpose-based and after deep and semi structured interviews with 12 teachers, saturation was achieved. Data analysis was done via 7- stage strategy of Colaizzi and after referring results to the participants, the reliability was obtained. Deep analysis of data was resulted in extracting 2 main concepts of primary school students' learning problems and difficulties, including:  difficulties related to the teachers and descriptive evaluation, factors and 11 sub concepts. The results reveal the existence of some deep and wide problems in learning arena so that they can get the development and safety of education system face serious challenges.
    Keywords: learning difficulties, primary school, phenomenology, teachers&#039, lived Experience